Studenten

Studenten

Studie Finance & Control

Ben je goed met cijfers? Wil je weten hoe je een bedrijf financieel gezond maakt of houdt? En hoe technologische en maatschappelijke veranderingen daar invloed op hebben? Gaat je hart sneller kloppen van het maken van ondernemingsplannen en wil je weten hoe duurzaamheidsvraagstukken daarin passen? Of lijkt het je interessant om jaarverslagen te leren maken? Dan is een studie op het gebied van finance & control misschien écht iets voor jou!

Maar welke verschillende hbo-studies kun je eigenlijk allemaal volgen op het gebied van finance & control? De mogelijkheden zijn best breed. We leggen het je stapsgewijs uit.

Goed om meteen te weten, is dat het onderwijs in verschillende (Europese) niveaus is verdeeld.  Als je op de havo, het vwo of het mbo zit, zit je op niveau 4. Als je daarna een associate degree-studie volgt, behaal je niveau 5.

Een associate degree-studie duurt 2 jaar en rond je af met het behalen van een diploma. Wil je verder studeren, dan kun je daarna in 2 jaar je bachelor-diploma halen. Hierna zit je op niveau 6.

Specialiseren

Je kunt er na je middelbare schoolopleiding ook voor kiezen om meteen een bachelor-studie van 4 jaar op niveau 6 te volgen. Na één jaar behaal je dan je propedeuse en na in totaal vier jaar je bachelor voor toegepaste wetenschap, ook wel ‘applied science’ genoemd.

Wanneer je na je bachelor-studie nog niet uitgeleerd bent en je je verder wil specialiseren, dan kan dat ook. Je kunt daarna namelijk nog een masterstudie volgen. Die kun je zowel op een hbo-instelling als op een universiteit doen. Een masterstudie is een studie van niveau 7.

Werken aan leeruitkomsten

Tijdens je associate degree- en bachelorstudie finance & control werk je aan 7 leeruitkomsten. 

Deze leeruitkomsten zijn om precies te zijn: strategisch management, performance management, governance risk en compliance, finance operations en reporting, onderzoekend vermogen, professioneel vakmanschap en verantwoord handelen.

Dat zijn onderwerpen die je na afloop van je studie moet begrijpen en kunnen toepassen. Tijdens je studie(s) ga je hier steeds meer over leren zodat je het aan het einde allemaal goed in de vingers hebt.

Leerroutes

Je kunt allerlei verschillende finance- en controlstudies doen. Kort samengevat kun je na de middelbare school de volgende leerroutes volgen:

  • Associate Degree (2 jaar)
  • Bachelor (4 jaar)

Dit kan in voltijd, deeltijd of duaal verband.

Bij een duale studie combineer je werken en studeren. Dit betekent dat je naast je studie praktijkervaring opdoet in een bedrijf of organisatie. Bij een duale studie moet je werk een relatie hebben met je opleiding en ga je in het algemeen 3 dagen werken en 2 dagen naar school. Je sluit een overeenkomst met de hogeschool en de werkplek.

Bij een deeltijdstudie ga je bijvoorbeeld 1 dag naar school of in de avonduren. Vaak stelt de hogeschool als eis dat je minimaal twee jaar werkervaring hebt. Ook bij een deeltijdstudie kun je werken en studeren combineren. Het is geen harde eis dat je werk aansluit bij je studie, maar het wordt wel gestimuleerd.

Voor een voltijdstudie ga je hele dagen naar school.

Beroepspraktijk

Tijdens je studie wordt er nauw samengewerkt met de beroepspraktijk: bedrijven, non-profitorganisaties en overheden. Zo ga je al in een vroeg stadium stage lopen of zelfs meerdere dagen werken in de praktijk terwijl je leert.

Of je gaat onderzoek doen samen met bedrijven. Op die manier kun je meteen in de praktijk brengen wat je leert. En kun je kennismaken met misschien wel je toekomstige werkgever.

Je maakt tijdens je studie een portfolio waarin je beroepsproducten verzamelt waaruit blijkt dat je de lesstof beheerst. Je krijgt opdrachten, zoals het maken van een ondernemingsplan of een businessmodel of het samenstellen van een kostprijs voor een nieuw product.

Dat wordt in de opleiding een beroepsproduct genoemd en dat neem je op in je portfolio. Als student heb je op die manier veel regie over je eigen studie.

Door het maken van beroepsproducten wordt de praktijk écht in het onderwijs gehaald. Je begint op die manier eigenlijk al aan het begin van je studie met een leven lang leren. Je kunt tijdens je hele carrière blijven studeren, wat nodig is in de snel veranderende wereld. Je kunt je portfolio na je studie gebruiken als ondersteuning van je cv.

Twee studenten met de fiets

Studenten in lokaal